La igualtat en l’esport: com corregir els desequilibris existents entre dones i homes en l’àmbit esportiu

By febrero 8, 2018General

És evident com els avenços socials han afavorit el creixement de la dona en tots els àmbits, però tot i l’aparent igualtat d’oportunitats que existeixen entre homes i dones, encara podem apreciar diferents obstacles que dificulten la igualtat efectiva. L’esport, que ja és una activitat integrada de ple a la nostra societat, no és aliè a aquesta realitat.

Des de fa tres anys, el Programa Dones i Esport que ha elaborat la Secretaria General de l’Esport (SGE), amb la col·laboració de l’Institut Català de Dones (ICD), treballa perquè les administracions públiques, institucions i entitats de la societat civil amb vincles en l’àmbit esportiu treballin amb la voluntat de crear la plena igualtat d’oportunitats entre dones i homes. Això es crea mitjançant l’increment de la visualització i valoració de les fites aconseguides per les dones en el món de l’esport.

igualtat dona

Aplicat a l’àmbit de les entitats esportives, de forma creixent els clubs estan bolcant més esforços en l’esport practicat per dones. Tot i que segueix sent majoritària la presència d’equips masculins, els femenins estan obtenint més ressò mediàtic en les seva pràctica esportiva, i encara més quan assoleixen fites en la competició.

Els principals recursos que poden utilitzar les entitats esportives són els següents:

  • Preveure la perspectiva de gènere en les activitats de desenvolupament de la modalitat esportiva a l’entitat, per tal de garantir la plena igualtat d’oportunitats per a la seva pràctica.
  • Preveure la igualtat d’oportunitats en l’accés a la gestió administrativa de l’entitat, així com en els seus òrgans de govern i representació.
  • Fomentar la utilització d’eines coeducatives en l’àmbit formatiu.
  • Incorporar la pràctica conjunta d’activitats entre dones i homes a l’entitat, que fomentin sinergies entre els diferents equips.

Des de l’Oficina d’atenció als Clubs oferim tot tipus d’assessorament i ajuda en les polítiques d’igualtat i la seva adaptació a les entitats esportives. Demana cita aquí.