El Fairplay com a valor essencial en la formació

By febrero 15, 2018General

La gran majoria de clubs i entitats esportives fonamenten la seva estructura en la formació de joves esportistes d’edats molt baixes fins a adolescents. Aquest fet comporta que s’estigui formant i educant esportistes d’un ampli ventall d’edats als quals no només se’ls ha d’ensenyar a practicar l’esport que hagin triat, sinó que també se’ls ha d’ensenyar una sèrie de valors que els ajudaran a créixer com a persona i els acompanyaran durant la resta de la seva vida, ja sigui en l’àmbit esportiu com en el personal o professional.

Quan es parla de valors en l’esport se sol parlar de companyonia, sacrifici, perseverança, respecte i molts altres, però no es parla prou del Fairplay. Aquest valor és essencial perquè els joves esportistes entenguin què és la competitivitat en igualtat de condicions, què és el joc net o quines són les accions antiesportives que cal eradicar dels terrenys de joc perquè la pràctica d’un esport sigui el màxim de justa.

Una anècdota que ens fa veure la importància del Fairplay és el que va succeir el passat 20 de gener al partit de futbol de categoria infantil entre el C.E. Banyoles i l’A.E. Sant Gregori. L’A.E. Sant Gregori visitava Banyoles amb baixes a la seva plantilla i, després d’intentar canviar la data del partit sense èxit per falta de disponibilitat de camp, es van haver de presentar amb 11 jugadors, sense cap jugador suplent. Corria el minut 10 de partit amb un 1-0 favorable al C.E. Banyoles quan en una acció fortuïta, un jugador de l’A.E. Sant Gregori es va trencar el canell, havent d’abandonar el recinte en ambulància. Vista la situació, els dos entrenadors i l’àrbitre van acordar suspendre el partit i que es pogués disputar un altre dia amb igualtat de condicions. Arran d’aquesta decisió, l’A.E. Sant Gregori ha publicat una notícia agraint l’actuació del C.E. Banyoles a les seves xarxes socials i destacant l’esportivitat i el Fairplay en el futbol formatiu.

Cal tenir present que la gran majoria de clubs i entitats esportives tenen una tasca de formació i educació molt important, on moltes vegades s’ha de tenir més en compte el que es transmet amb les accions dels seus formadors per davant dels resultats numèrics. Accions de fair play i esportivitat ajuden als joves esportistes a valorar i respectar l’entorn, els rivals o els companys, així com a reflexionar sobre com cal actuar en determinades situacions.

Des de l’Oficina d’atenció als Clubs felicitem el C.E. Banyoles i l’A.E. Sant Gregori per la seva actuació i encoratgem a la resta de clubs i entitats esportives a fomentar el Fairplay.